Wat een roerig jaar wat we achterlaten!

 

 

Wat een roerig jaar wat we achterlaten!

 

2023 een jaar om nooit meer te vergeten.

Er is zoveel gebeurd dat het bijna niet op te schrijven is.

Wat ik dus ook niet ga doen.

Wel ga ik mijn inzichten delen. Inzichten die er bij de vleet voorbij kwamen en zonder emoties natuurlijk ook geen inzichten.

Kennis en wijsheid, twee begrippen die vaak verwisseld worden. Kennis doe je op uit boeken en wijsheid zit in je en die vergaar je door ervaringen op doen. Vaak heftige ervaringen, trauma’s, waar je de levenslessen uit kunt halen. 

Hoe doe je dit? Door het toelaten van wat er in je naar boven komt. Niet wegdenken, wegstoppen, het on hold zetten, nu even niet want het komt niet uit.

Dat is net als stilstaand water, stil staand water gaat stinken en vraagt om schoon gespoeld te worden. Toelaten vraagt om moed, vertrouwen en liefde, zelfliefde.

 

Wanneer je een gever bent, iemand die altijd klaar staat voor de ander, of denkt nodig te zijn voor een ander, jezelf wegcijfert voor een ander, dan komt er een moment in je leven dat je weet.

 Je voelt dat je nee moet gaan zeggen,op dat moment voelt het tegennatuurlijk en het is mogelijk dat je je schuldig voelt. Maar diep in je, weet je, dat het klopt.

Vaak zijn er dan al twijfels geweest, of je lichaam geeft signalen.

Ons lichaam, onze cellen slaan alles op. Wij zijn niet opgevoed met het luisteren naar ons lichaam. Pas als ons lichaam hele duidelijke signalen geeft gaan we luisteren of zoeken we iemand op die ons daarbij kan helpen.

Mogelijk komen we er dan achter wat de uitspraken betekenen van b.v.; “Wat heb je op je lever”, of “wat heb je op je hart”, of “gal spugen”.

 

Deze laatste dagen van het jaar kunnen we onze ervaringen de revue laten passeren en onze verdriet en teleurstellingen aankijken, omarmen en toelaten, loslaten dus wat het moeilijkste is. 

Dit kun je doen door uit je hoofd te gaan en naar je hart te gaan.

Dit kan pijn doen, hartverscheurend wordt ook wel gezegd. Zo voelt het ook.

Wat pijn doet is het openen van je hart, het zat op slot door oud verdriet, groot en klein, het openen van je hart maakt dat je heler wordt, een mens met open hart met liefde en compassie voor zichzelf voor ieder ander en voor het dierenrijk.

 

We wensen iedereen een goede afsluiting van 2023 en een gelukkig, gezond en een bewust 2024 toe met een open hart.

 

Veel licht en liefde voor allemaal.

 

Liefs Ben en Margot